Grota Haosului

  • In Muntii Calimani, Valea Neagra, se afla Grota Haosului,  pestera facand parte din sistemul Grotele Luanei.
  • Dimensiunile acestei grote formate din doua galerii, una de 48 si alta de 47 de metri sunt de 1709 m alt si 1735 mp.
  •  Pestera este formata din roci vulcanice cu stalactite din limonit, purtand si denumirea de “zidul chinezesc”

Pestera Liliecilor

  • Pestera Liliecilor din Munti Rarau este situata la aproximativ 1 km de Pietrele Doamnei, in directia nord intr-un aven de pe Culmea Hagimis.
  • Pestera este situata la o altitudine de 1500 m, are o dezvoltare de 340 m si o denivelare de 86 m. Intrarea se prezinta sub forma unui aven larg, cu un diametru de 2-3 m.
  • Este formata in calcar, fiind descendenta, cu trepte succesive, care ajung pana aproape de baza calcarului. Aceasta pestera este de fapt un labirint format intre blocurile de calcar, nefiind vorba aici de galerii si nici despre urme de curgere a apei.
  • Deasemeni in aceasta pestera nu se intalnesc formatiuni concretionara. Ceea ce o face insa cunoscuta, dupa cum arata si numele, este colnia de lilieci care o populeaza. Lilieci din aceasta pestera sunt in numar mare comparativ cu celelalte pesteri din Carpati Orientali dar conform specialistilor numarul lor este intr-o permanenta scadere.
  • Pestera nu este amenajata si nu se percepe nici taxa de vizitare.  Se recomanda ca vizitarea ei sa se faca numai in compania unui cunoscator al pesterii si cu echipament.

Grota Palatul de Ciocolata

  • Facand parte din sistemul de pesteri Grotele Luanei, asezata in Valea Neagra, spre izvor, cea mai mica dar si cea mai frumoasa pestera din Calimani, Grota Palatul din Ciocolata este formata din mai multe sali in care predomina rocile vulcanice cu stalactite din limonit.

....In muntii Calimani intalnim un fenomen unic in lume: vulcanocarstul.
Fenomenul, consta in dizolvarea si erodarea feldspatului de catre apa meteorica, avand ca rezultat diverse formatiuni subterane, printre care şi pesteri.
Unele dintre acestea, cunoscute sub numele generic de „Grotele Luanei“ – „Palatul de Ciocolata“, „Ruinele“ şi „Grota Haosului“ – au avut de suferit in urma excavarii carierei pentru sulf.
Astazi se pare ca au mai rezistat Grota Stramtu si Pestera Piatra Corbului.

Proiect realizat şi întreţinut de S.C. EUROPANDA - Câmpulung Moldovenesc
www.europanda.ro