....PESCUIT SPORTIV
....Fără a avea nici pe departe pretenţia de a fi deţinătorul adevărului absolut sau de a atinge exhaustiv subiectul din titlu, fără omisiuni sau afirmaţii corectabile, o să încerc un periplu pe râurile importante ale judeţului Suceava, combinând informaţiile adunate de-a lungul timpului personal, la faţa locului, cu cele oferite de literatura de specialitate sau de anumite site-uri de pescuit, dar şi de alte profiluri.
....Judeţul Suceava este situat în partea de nord-est a României şi are o suprafaţă de 8553,5 km2, reprezentând 3,6% din teritoriul ţării (al doilea judeţ din ţara ca întindere, după judeţul Timiş). Se învecinează la sud, sud-vest, cu judeţele Mureş, Harghita şi Neamţ, la vest cu judeţele Maramureş si Bistriţa-Năsăud, la est, sud-est, cu judeţele Botoşani şi Iaşi, iar la nord cu Ucraina.
....Izvorăşte din Iezerul Bistriţei din Munţii Rodnei, din circurile galciare de sub vârful Cişa, în judeţul Maramureş, „turn de apă” în care-şi au obârşia şi Someşul Mare, Vişeul sau Iza, de la cota 1649 m, acoperind prin bazinul său 7039 de km2. De la izvoare până la Vatra Dornei, loc unde se uneşte cu Dorna, poartă numele de Bistriţa Aurie, de la nisipul aurifer purtat la vale din timpuri străvechi şi exploatat mai ales în zona satului Ciocăneşti.
....Odată trecută de Vatra Dornei, după ce primeşte şi Dorna în albia sa, dar şi zecile de pâraie şi pârâiaşe din aval, Bistriţa devine un teritoriu mai greu de explorat, precum şi gazda mai multor specii de peşti, datorită faptului că apele sale, odată cu scăderea altitudinii bazinului, devin mai mari, dar şi mai calde. Dacă la Cârlibaba, de exemplu, râul are un debit de cca.8,5 mc/s, la ieşirea din judeţul Suceava (intrarea în judeţul Neamţ),  înregistrează 33 mc/s. Apar astfel mreana vânătă, mreana, cleanul, scobarul.
 

Proiect realizat şi întreţinut de S.C. EUROPANDA - Câmpulung Moldovenesc
www.europanda.ro