DRUMUL MARIEI TERESA CĂLARE

Ziua 1: Traseul de astăzi este pe creasta Călimanilor şi vom trece peste 2 vârfuri la peste 2000 m, vârful Călimanul Cerbului şi Călimani Izvor. Ultima parte a traseului este pe creasta de unde vom putea admira peisajele minunate care ne înconjoară. Cabana la care vom înnopta este situată la altitudinea de 2020 m şi este o cabană rustică care vă va fermeca de la prima vedere. Seara o vom petrece lângă foc, facem ceva la grătar şi ne băgăm la somn.
Durata efectivă călare 6 ore;

Ziua 2: Trezirea, bem cafeluţa, luăm micul dejun şi începem să ne pregătim de plecare. La întoarcere vom urma un traseu diferit de cel pe care am venit ca sa nu cădem în rutină. Având în vedere ca munţii Călimani sunt printre cei mai sălbatici munţi din ţara noastră sunt şanse mari să observaţi pe parcursul traseului animale sălbatice cum ar fi: cerb, lup, vulpe, cocoş de munte şi porc mistreţ. Drumul pe care îl urmăm, o poteca de munte prin vegetaţie deasă de jnepenişe până în Oraşul Părăsit şi cariera de sulf. De aici urmăm firul pârâului Neagra până în Gura Haitii şi la Cabana Tămău.
Durata efectivă călare este de 5 ore.

Ziua 3: Cabana Tămău – Poiana Izvoarelor – Gruiu – Vârful Strunior – Vârful Bistricior – Poiana Terha (campare la cort) Durata 7-8 ore. Este cea mai lungă zi din traseu, după un urcuş destul de abrupt, pe o potecă îngustă ajungem sub vârful Pietrosul, în Poiana Izvoarelor şi de aici traseul continuă pe drumul Mariei Tereza, drum construit şi folosit în trecut de trupele austro-ungare ca drum de patrulare şi observare a graniţei de est dintre Imperiul Austro-Ungar şi Imperiul Rus. În acele vremuri Bucovina se află sub ocupaţie rusă. Drumul este într-o stare avansată de degradare, de fapt în cea mai mare parte este numai o potecă, pe care a crescut vegetaţie de jnepeniş şi ienupări. Poteca trece pe sub vârfurile Strunior şi Bistricior până în Poiana Terha unde vom întinde corturile;

Ziua 4: Poiana Terha – Părăul Luag – Colibiţa, Durata 4-5 ore Traseul de azi este unul lejer, în cea mai mare parte în coborâre pe lângă cursul pârâului Luag până la coada Lacului Colibiţa. Drumul trece prin mai multe poiene şi păduri. Odată ajunşi la pensiune luăm masa de prânz iar în a doua parte a zilei putem merge la pescuit sau putem încerca o tură cu caiacele pe Lacul Colibiţa.

Ziua 5: Colibiţa – Pîrîu Colbu – Poiana Terha – Voroava (campare la cort) Durata 5-6 ore. Vom lăsa în urmă frumuseţea Lacului Colibiţa şi ne vom îndrepta din nou către înălţimile Munţilor Călimani urmând cursul pârâului Colbu, vom trece din nou prin poiana Terha, locul unde am campat şi în prima noapte, iar spre seara vom ajunge în Poiana Voroava. Aici vom campa peste noapte, vom bea un vin şi vom spune poveşti în lumina focului.

Ziua 6: Voroava – Piatra Dornei – Vîrful Tămău – Pietrele Roşii – 12 Apostoli – Neagra Şarului. Durata 6-7 ore. În utima noastră zi a aventurii vom trece peste Vârful Tamău, Pietrele Roşii şi prin celebra Rezervaţie 12 Apostoli. Spre seară ajungem în Neagra Şarului unde lăsăm căluţii la grajduri şi ne luăm rămas bun.

 

Nota: Acest traseu este un traseu cu dificultate medie spre ridicată şi nu este recomandat începătorilor.

NORDIK - WALKING
(Program 1 - zile, pentru minim 4 persoane, ghid)

Nordik Walking este considerat sportul cu cea mai mare creştere în Europa de Vest. Datorită caracteristicilor de întreţinere a sănătăţii, acest sport poate fi practicat de persoane de vârste diferite, de la copii până la bătrâni, inclusiv de cei cu deficienţe de sănătate. Asigurările de sănătate din multe ţări încurajeaza acest sport, rambursând costurile rezultate din practicarea acestuia.
Lungimea totală a traseelor amenajate la Vatra Dornei este de aproximativ 45 km.

R 1. DEALU NEGRU Lungime: 9,2 km Diferenţă de nivel: 464 m;
R 2. RUNC Lungime: 4,7 km Diferenţă de nivel: 305 m; 
R 3. DRĂNCANI Lungime: 5,6 km Diferenţă de nivel: 309 m; 
R 4. PARC Lungime: 2 km Diferenţă de nivel: 39 m .

NATURE OBSERVATION
(minim 2 persoane, ghid)

O deplasare care nu va tulbură liniştea pădurii, poate oferi oricând în Călimani, o întâlnire faţă în faţă cu unii reprezentanţi ai faunei autohtone (cerb, căprior, mistreţ, mai rău urs sau lup).

Persoanelor mai pasionate de astfel de observaţii, le recomandăm perioadele de boncănit la cerbi (sfârşitul lui Septembrie, începutul lui Octombrie), ocazii cu care se duc o serie de lupte aprige între masculii speciei în scopul obţinerii supremţiei asupra grupului de ciute. Momentele de luptă pot fi surprinse, e drept ceva mai greu cu mijloace adecvate şi pot constitui trofee valoroase, care sunt mai lesne de păstrat decât cele obţinute de vânători.

Datorită unei bogate diversităţi de specii, păsările fac din Călimani un adevarat paradis pentru cei ce ştiu să le observe şi să le înţeleagă comportamentul. Astfel, pe raza parcului au fost identificate un număr de 108 specii de păsări (cf. datelor furnizate de către Asociaţia Milvus din Tg. Mureş), cele mai lesne de văzut fiind cele din specia răpitoarelor de zi (acvile, şoim şi diferitele specii de uli) şi cele uzuale de talie mica (pietrar, fasa şi mierla de munte, piţigoi etc).

Spectaculos, dar şi cu ceva sacrificii din partea celor dornici de observaţii (plecare în noapte de la orele 3 a.m. în condiţiile unor luni înzăpezite) este spectacolul rotitului pentru cocoşul de munte în zone care de multe ori nu sunt chiar extrem de accesibile. Spectacolul este însă unul extraordinar, obţinerea de poze fiind catalogată pe bună dreptate, un mare succes.

Proiect realizat şi întreţinut de S.C. EUROPANDA - Câmpulung Moldovenesc
www.europanda.ro