Bucovina este un adevarat leagan de veche civilizatie unde istoria se impleteste cu legenda.
Pe cararile anotimpurilor, in Tara Dornelor, Bucovina este un balsam pentru ochii si sufletul unui orasean “programat” zilnic la poluare, agitatie si stres. O terapie a peisajului, a culorilor, a oamenilor blanzi care-ti ies in cale, a aerului curat, a timpului care se scurge aici dupa alte legi, a dealurilor line cu pasuni si animale. Un taram al traditiei si al credintei, al istoriei, totodata o zona cu o mare deschidere turistica.
Bucovina isi pastreaza frumusetea si maretia interioara, care o recomanda drept una dintre cele mai indicate destinatii turistice din Romania. Masivul Rarau sau defileul Bistritei Aurii sunt doar cateva puncte de maxim interes turistic.
Prezenta unui cadru natural deosebit,  zona cu munti, cu susur de ape la orice pas, cu pajisti presarate de asezari temporare de vara, confera plaiurilor bucovinene o functie prioritar turistica, putandu-se practica agroturismul. Oamenii locului au pastrat vii valorile culturale ale zonei: portul si dansul popular, traditiile si obiceiurile din timpul Sarbatorilor de iarna si de peste an, obiceiul încondeierii oualor la Pasti.
Bucovina fiind destinatia potrivita practicarii turismului cultural si ecumenic, daca este sa ne referim la motivatia turistica. Nu trebuie uitate minunatele manastiri bucovinene înscrise în patrimoniul UNESCO:  Moldovita, Sucevita, Humor, Voronet,  Putna, Arbore. De asemenea, se mai pot practica si turismul cinegetic. Acesta se adreseaza iubitorilor de aventuri cinegetice si pescarilor, existand un bogat fond de vanatoare: ursi, mistreti, caprioare, iepuri, si piscicol. Specia principala din zona montana, care prezinta interes cinegetic major, este cerbul carpatin. Drumetia montana este favorizata de existenta in zona a mai multor frumoase trasee marcate, din care amintim vechiul “Drum al tatarilor”, pana in comuna Cârlibaba, si celalalt, spre manastirea Moldovita. Aceste trasee pot fi parcurse fie pe jos, fie cu ajutorul. De un farmec deosebit sunt traseele montane catre masivul muntos Rarau si Giumalau. Turismul de odihna si recreere intruneste aici toate conditiile pentru a fi practicat, tinand cont de efectele benefice ale climei si de frumusetea peisajului din jur. Turismul de agrement poate valorifica numarul de cabaline care exista, organizandu-se cursuri de echitatie, plimbari pe poteci de munte
Bucovina reprezinta una din regiunile cu cea mai mare cautare în turismul international.
Tara Dornelor este un teritoriu bogat in patrimoniu etnografic, de spiritualitate straveche si de ospitalitate exemplara. Arhitectura populara este absolut unica si originala. Adevaratele broderii in lemn ofera cerdacurile, usile si ramele ferestrelor, fantanile, portile si gardurile. La acestea se adauga decoratiunile exterioare cu motive geometrice sau florale stilizate si divers colorate, cu precadere in satele de pe valea Bistritei Aurii, dintre care cel mai cunoscut este Ciocanesti.
Arta tesaturilor si a cusaturilor, incondeierea oualor cu splendide si simbolice miniaturi geometrice, confectionarea costumelor populare cu broderii de margele si blana de jder sunt comori incontestabile ale artei populare bucovinene.
Locuitorii sunt foarte primitori si dornici de arata lucrul lor de zi cu zi, precum si de obiceiurile pastrate din mosi-stramosi.

 

 
 
Proiect realizat şi întreţinut de S.C. EUROPANDA - Câmpulung Moldovenesc
www.europanda.ro