TURISM MEDICAL

...Statiunea Vatra Dornei este una din cele mai cunoscute si cautate statiuni din Romania.
...Situata in nordul tarii, in Depresiunea Dornelor, statiunea beneficiaza de un climat subalpin cu o temperatura medie anuala de 5,2 grade, fiind ferita de vanturi de catre Carpatii care o inconjoara.
...Aproape toata depresiunea este asezata pe o intinsa panza freatica care iese la lumina sub forma de izvoare cu ape minerale.
Se poate spune ca aici ne aflam intr-o adevarata imparatie a apelor minerale folosite atat pentru tratamentele terapeutice dar si exploatate industrial in localitatile Floreni, Poiana Negri, Saru Dornei.
...Vatra Dornei este cunoscuta ca o statiune pentru toate varstele, adresandu-se atat persoanelor care doresc sa-si fortifice organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarna, sau care doresc sa se odihneasca intr-un bioclimat tonic stimulent cu influenta benefica asupra sistemului nervos.
...Factorii terapeutici ai statiunii sunt datorati climei tonifiante, aerului pur, lipsit de praf si de particule alergenice si bogat in aerosoli rasinosi, izvoarelor cu ape minerale, namolului de turba.
Abundenta izvoarelor minerale, frumusetea peisajului, aerul ozonat, climatul submontan stimulator, la care se adauga ospitalitatea dornenilor, au contribuit la afirmarea statiunii cunoscuta, tot mai mult, in tara si peste hotare.
In fiecare an, isi refac aici sanatatea peste 45.000 de oameni, si alte zeci de mii se odihnesc in frumoasa asezare balneoclimaterica a nordului carpatic, aflata intr-o noua faza de modernizare, de adaptare la cerintele si exigentele balneologiei si turismului contemporan inclusiv turismul medical BALNEO-SPA.
...Tratament:
...- izvoarele cu apa minerala carbogazoase, atermale, bicarbonatate, calcice, magnezice si sulfuroase
...- mofete naturale de saruri de mare puritate si concentratie de CO2
...- namolul de turba din zona Poiana Stampei.
...Indicatii terapeutice

  • Profilaxie: persoane sanatoase si aparent sanatoase cu factori predispozanti pentru imholnavire, persoane cu surmenal fizic si intelectual, cu fond nervos hiperactiv, cu sedentarism, noxe, etc.
  • Afectiuni ale aparatului cardiovascular: boala cardiaca ischemica si infarctul miocardic sechelar necomplicat, boli vasculare simple, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, boli ale arterelor periferice si ale venelor.
  • Afectiuni ale aparatelor locomotorii: artroze si spondiloze, reumatism inflamator stabilizat, reumatism ab-articular; afectiuni post traumatice, post protezare; afectiuni neurologice <pareze, paralizii, nevrite, nevralgii, etc >, hernie de disc si lombosciatica secundara.
  • Afectiuni asociate: boli ale aparatului respirator (bronsite cronice, astmul bronsic, boli profesionale, ale aparatului digestiv, boli ginecologice (sterilitate si afectiuni inflamatorii), nevroze, anemii, diabet si obezitate.

...Aceste afectiuni beneficiaza de cura externa si in principal sub forma de bai carbogazoase, bai de plante medicinale, dusuri la care se adauga termoterapia (Tmpachetari cu namol si parafina), electroterapia si fototerapia, pulmoterapia (aerosoli cu apa sulfuroasa si medicamente). Un capitol important il reprezinta kinetoterapia la sala sau bazinul kineto, masalul, cura de teren, mofetele.
In functie de afectiunile prezente, acesti factori de tratament naturali si artificiali se combina de catre personalul medical sub forma unui plan de cura la care se adauga dietoterapia, reflexoterapia si altele.

Proiect realizat şi întreţinut de S.C. EUROPANDA - Câmpulung Moldovenesc
www.europanda.ro